De kans
Mede gedreven door de ambitie om te verduurzamen hebben bedrijven steeds meer elektriciteit nodig. Het liefst duurzame energie die wordt opgewekt door de zon, wind, water of warmte. Ook (en misschien wel vooral) in de logistieke (vastgoed)sector die een grote verduurzamingsslag aan het maken is. Zo zijn elektrische vrachtwagen in opmars en worden voor last-mile bezorging in steden steeds vaker elektrische busjes gebruikt. Ook worden in toenemende mate ledverlichting en warmtepompen geïnstalleerd in distributiecentra, en zijn logistieke bedrijven druk bezig met het automatiseren en digitaliseren van hun processen. Prologis zag in deze toenemende vraag naar duurzame energie een kans om innovatieve oplossingen te ontwikkelen die de verduurzaming van de industrie zou aanjagen. Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van warehouses, zoals op het dak van Prologis Park Tilburg DC5, was hier het directe gevolg van.
De uitdagingen
Prologis Park Tilburg DC5 is een toonaangevend voorbeeld van een warehouse waar op het gebied van duurzaamheid en innovatie alles klopt. Het pand is gebouwd op basis van een circulair ontwerp, met gebruik van een hoog percentage cradle-to-cradle en gerecyclede bouwmaterialen, en is volledig uitgerust met LED-verlichting. Verder heeft het project veel aandacht voor de gezondheid en het welzijn van de medewerkers op het terrein. Met het plaatsen van bijna 10.000 zonnepanelen op het dak van het distributiecentrum (ongeveer 41.000 vierkante meter) was het duurzame plaatje compleet. Maar, de zonnepanelen wekten drie keer zoveel energie op dan verbruikt kon worden door de huurders van het distributiecentrum voor onder andere verlichting en het opladen van elektrische vorkheftrucks. Overtollige energie volledig terug leveren aan het stroomnet was geen optie zonder de geringe capaciteit van de netaansluiting (1,75 megawatt) te overbelasten. Verder is de uitdaging met het gebruik van duurzame energie de leveringszekerheid. Was er een andere mogelijkheid denkbaar om optimaal van de opgewekte zonne-energie gebruik te maken zonder dat er ook maar een fractie van energie verloren gaat? En hoe kun je het hele jaar door gebruik maken van duurzame energie voor de activiteiten op het terrein, ook als de zon niet schijnt?
De oplossing
In samenwerking met projectontwikkelaar Sunrock ging Prologis op zoek naar een oplossing. Deze was al snel gevonden in de vorm van een megabatterij van iwell. Deze megabatterij – met het formaat van een zeecontainer die naast het distributiecentrum staat – is in staat om overtollige energie die de zonnepanelen opwekken op te slaan. Dankzij intelligente batterijsystemen kan zowel stroomopslag als stroomopwekking door de zonnepanelen en het verbruik van warmtepompen, elektrische voertuigen en machines veel beter op elkaar afgestemd worden. Zo wordt ieder kwartier gekeken of de opgeslagen stroom, en de komende 24 uur niet te benutten stroom, terug geleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Een win-winsituatie: lokaal stroomverbruik (opgewekt door de zon) en vriendelijk voor het milieu dat baat heeft bij het verminderen van gasgebruik.
Leerervaringen
Gezien de verwachting dat de vraag naar duurzame energie alleen maar toeneemt, waren de investeringen in de grote hoeveelheid zonnepanelen en de megabatterij een future-proof besluit. Inmiddels heeft Prologis al op daken van vele andere distributiecentra zonnepanelen geplaatst en wordt er per situatie samen met klanten bekeken hoe er optimaal gebruik gemaakt kan worden van de duurzaam opgewekte energie. Het energienet zal in de nabije toekomst niet toegerust zijn om de opgewekte zonne-energie aan te kunnen. Daarom blijft Prologis duurzaamheid in het zonnetje zetten met andere innovatieve oplossingen.